JERKY'S originál příchuť Sladko-kyselá
Originální české sušené hovězí maso, ideální jako zdravá výživa s využitím nejen pro sportovce, ale také výborná pochoutka k pivu a vínu. Jedinečná receptura. "Jednou ochutnáte, pak už nikdy neodoláte".
Kategorie: | Sušené masíčko JERKY'S |
---|
JERKY'S - originální české hovězí sušené maso
Jerky, případně sušené maso, můžeme na českém trhu vídat již několik let. Kam však sahá historie sušeného masa? Kde se vlastně samotný pojem "jerky" vzal a jak dlouho si mohou na oblíbené delikatese lidé pochutnávat po celém světě?
Nejprve samotný název pro sušené maso. Původ označení není žádnou záhadou, pojem "jerky" se objevil v jazyku zvaném "Kečuánština", jež byla řečí pradávných Inků. Ti pochoutku označovali jako "ch'arki", což přímo doslova znamená v překladu "sušené maso". Tento název se pak vlivem americké kultury v průběhu desítek let přeměnil na současnou aktuální formu.
Samotný objev sušeného masa lidem umožnil zcela změnit způsob spotřeby bílkovin - nejenže maso díky úpravě vydrželo mnohem déle, ale také bylo snadno přenosné a bylo vždy koncentrovanou energií potřebnou pro dlouhé cesty. Samotné Jerky je možné v zásadě dělat prakticky z jakéhokoliv druhu masa. My máme pro vás v naší nabídce hovězí masa s jedinečnými recepturami.
Historie Jerky sahá až do 16. století.
Několik zdrojů tvrdí, že sušením masa začali Indiáni při zpracování ulovených bizonů. Jiné prameny píší, že s Jerky začali Kečuové již v průběhu 16. století.
Ať už je původ jakýkoliv, tak staletími osvědčený způsob úpravy masa se přenášel z jedné generace na druhou.
Složení hovězího masa
Hovězím masem v užším slova smyslu se myslí příčně pruhovaná svalovina, k ní přiléhající tkáně (kosti, tuková tkáň, pojivo, a to včetně nervové tkáně a krevních a mízních cév). Nejdůležitější a nejhodnotnější částí masa je svalová tkáň.Jeho jakost je dána jemností svalových vláken, obsahem tuku a jeho typem, podílem svalové tkáně a dalšími faktory.
Mladé kusy mají jemně vláknité maso, svalovina starších jedinců je hrubě vláknitá. Staří býci a dojnice mají nízký obsah intramuskulárního tuku, takové maso bývá tvrdší a méně chutné. U jalovic a volů naproti tomu dochází k brzkému ukládání všech typů tuku, který maso výrazně prorůstá, takže při řezu je vidět mramorování. Vnitrosvalový tuk zřetelně zlepšuje chuťové vlastnosti masa, nashromáždí-li se však větší množství mezisvalového tuku, je to už vnímáno jako nežádoucí. Průměrný obsah tuku v jatečně opracovaných půlkách by proto neměl přesahovat 5,7-6,2 %, libové hovězí maso obsahuje do 3 % tuku.
Hovězí maso je biologicky velmi hodnotné, má vysoký obsah esenciálních aminokyselin, železa a vitamínu B2.
Nutriční hodnoty:
Nutriční hodnoty ve 100g činí:
- 75-80 bílkovin,
- 1 gram sacharidů,
- 4 gramy tuku (max),
- 1 gram soli.
SLOŽENÍ:
- Hovězí maso,
- sojová omáčka,
- mořská jodovaná sůl,
- sušený česnek,
- worchester,
- olivový olej.
Důležité upozornění:
Trvanlivost sušeného masa je min. 6 měsíců. Po otevření spotřebujte do tří dnů.